De nazirazzia van 25 mei 1943 - Rutten, Roger (EPO, 2013)
In de nacht van 24 op 25 mei 1943 hield de Feldgendarmerie met dertig wagens een razzia in Sint-Truiden. 63 verzetsmensen werden brutaal van hun bed gelicht. Autobussen vol gearresteerden vertrokken van de Grote Markt naar het kamp van Breendonk. Voor velen van hen het begin van een dodelijke lijdensweg. Zo wilden de nazi's het verzet de kop indrukken. Sint-Truiden, met een SS'er als burgemeester en met een SS-eenheid op het naburige vliegveld van Brustem, ondervond wat onderdrukking is. De razzia was een climax. Want al vóór de oorlog had door nazisme gekleurd Vlaams nationalisme voor oplopende spanningen gezorgd. Maar hij was geen eindpunt. Roger Rutten brengt dit verhaal van collaboratie en verzet als geschiedschrijving van onderuit: verrassend, gedetailleerd, menselijk. Met de geweldenaar Jan Hendrik Morael van de SS en zijn vriendin inlichtingsagente Anna Prelogar, met spionne Yvonne Vanstraelen van het verzet, met Jan Brans, de hoofdredacteur van 'Volk en Staat', met Willy de Feldgendarm.