De 102.000 namen : = The 102.000 names = Ha-shemot 102.000 - Stichting Herinneringscentrum Kamp Westerbork (Boom, 2018)
"In 2018 verschijnt dit nieuw geschreven monument van de Joden, Sinti en Roma die tijdens de Duitse bezetting zijn weggevoerd en vermoord. Om de vijf jaar worden de namen voorgelezen van alle Joden, Sinti en Roma die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit Nederland zijn gedeporteerd en vermoord. Toen dat in 2005 voor het eerst gebeurde, kwamen er veel reacties binnen. Van honderden slachtoffers bleken de namen te ontbreken, terwijl van anderen de naam ten onrechte werd genoemd: zij hadden de oorlog toch overleefd. Vanaf dat moment heeft het Herinneringscentrum Kamp Westerbork gewerkt aan het verbeteren van de lijsten, met als resultaat deze herziene editie. Behalve nieuwe namen bevat dit boek ook verbeteringen in de bestaande lijsten. In samenwerking met het Digitaal Joods Monument van het Joods Historisch Museum zijn de gegevens gecontroleerd. Tal van vrijwilligers deden onderzoek in archieven, waardoor in duizenden namen de spelling van plaatsen en namen, maar ook data zijn aangepast. Uitgangspunt is dat in elk van de namen het individu herkenbaar is"