Communistisch verzet in Drenthe. 1935-1945 - Ensing, Wim 1959- (Van Gorcum & Comp. b.v, 2021)
Vanaf 1935 blijkt er bij de verkiezingen een steeds grotere rol weggelegd voor de Communistische Partij Nederland (CPN). Na de bezetting door de Duitsers in mei 1940 werd de partij verboden maar het communistisch verzet stopte niet. Dit boek geeft antwoord op vragen als: Wie waren er betrokken bij dit verzet? Hoe manifesteerde het zich? Waar was het communisme sterk en waar niet in Drenthe? Welk lot trof de bij dit verzet betrokkenen? 0Meerdere Drentse kaderleden van de CPN werden gearresteerd en afgevoerd naar Nederlandse en Duitse kampen. Hun lot was zeer verschillend. 'Communistisch verzet in Drenthe' beschrijft de periode voorafgaand aan de arrestaties van de verzetsmensen en vervolgens worden de individuele wederwaardigheden van de Drentse communisten tijdens hun gevangenschap beschreven. 0De auteur maakt in dit boek gebruik van bijzondere bronnen waaronder de dochter van verzetsman Piet Beuker, Corien Heersema-Beuker, die zeer nauwgezet verslag kon doen van haar jeugd in een streng communistisch gezin. Verder is er het egodocument van Sjerp Weima, communistisch raadslid in Assen 1935-1939, die na de oorlog zijn ervaringen in onder andere Amersfoort en Neuengamme beschreef. Een uniek document door zijn omvang, het aantal namen dat Weima noemde en de bizarre inhoud. 0Met dit boek wordt eer betoond aan een groep verzetsmensen waarvan de meerderheid de hoogste prijs betaalde. Degenen die terugkeerden waren allen in meer of mindere mate getraumatiseerd. Na hun thuiskomst werden ze aanvankelijk nog wel gewaardeerd maar al heel snel werden communisten gewantrouwd en weggezet als gevaarlijk voor de stabiliteit van de samenleving. 0