The persecution of the Jews in photographs : the Netherlands 1940-1945 - Kok, René 1958- (WBOOKS, 2019)
Op 10 mei 1940, de dag dat Duitse legertroepen Nederland binnenvallen, wonen er 140.000 Joden in het land. Twee jaar later, op 14 juli 1942, vertrekt de eerste transporttrein uit Amsterdam naar kamp Westerbork, vanwaar deportatie naar de concentratie- en vernietigingskampen volgt. In totaal worden 107.000 Joden uit Nederland afgevoerd. 102.000 zijn in de nazi-kampen vermoord; 75 procent van de Joodse bevolking, naar verhouding het hoogste aantal Joodse slachtoffers van de bezette gebieden in West-Europa.0'De Jodenvervolging in foto?s. Nederland 1940-1945' is de eerste visuele geschiedenis van de Jodenvervolging tijdens de Duitse bezetting van Nederland. Van de vervolging en het leven onder dreiging zijn opmerkelijk veel foto?s gemaakt. Er waren fotografen die werkten voor de bezetter en hun handlangers. Vaak dienden deze opnames propagandistische doeleinden. Maar ook particulieren legden ? soms heimelijk ? het proces van isolement naar vernietiging vast. Soms pas jaren na de oorlog kwamen de beelden boven water.0In archieven in binnen- en buitenland zijn voor dit boek veel niet eerder getoonde foto?s gevonden. De foto?s zijn de beeldende getuigenissen van de grote tragedie van de Duitse bezetting, die diepe sporen heeft getrokken in de Nederlandse samenleving00Exhibition: Nationaal Holocaust Museum, Amsterdam, The Netherlands (28.01.-06.10.2019) / Topographie des Terrors, Berlin, Germany (30.10.2019-13.04.2020)